Translate

2017. április 29., szombat

Mézes - fahéjas cukorfőzet házilag - Ízesített kukoricák #2

Jó pár horgásztársam követi azt az elvet, hogy a gyári termékek mellett szívesen készíti saját maga a horogra valót. Ezzel sokkal nagyobb dicsőségként kezelve a halat, mert saját kezünk munkája hozta meg az elvárt eredményt. Saját konyhánkban útjára engedhetjük képzelő erőnket és bátran kísérletezhetünk az ízekkel. Az ízesített kukoricák sorozatomban a receptjeimet osztom meg veletek. Most készítsünk mézes - fahéjas szirupot.: 

Az aromák fontosak a horgászatban. - vannak a szezonális aromák, amiket a lehűlő vízben, illetve a melegedő vizekben használunk leginkább, de vannak olyan ízek, amelyeket 
előszeretettel használunk egész évben is. Leginkább kísérletezésből és kíváncsiságból állok neki egy - egy hasonló készítmény elkészítéséhez, de mivel cukrásznak tanulok szívesen építem a horgászat terén is azt, amit a cukrász szakmával elsajátítok. Hiszen nem csak mi emberek, hanem a halak is lehetnek ínyencek, ezért éppen lehet fogós egy vízterületen egy - egy ilyen készítmény.

Nos, az első lépésünk az, hogy készítenünk kell egy cukorfőzetet. A főzött cukorkészítmények víz hozzáadásával, hevítéssel, besűrítéssel készülnek. 

Cukorfőzet készítése

A cukor a vízben jól oldódik, mert a víz oldóereje nagyobb a cukormolekula összetartó erejénél. Adott hőmérsékleten csak meghatározott mennyiségű cukor oldódik fel. Ha az oldat túltelítetté válik, a hőmérsékletet emelni kell. Minél tovább tart a hőátadás, annál forróbb és sűrűbb (koncentráltabb) lesz az oldat.

Fontos követelmények, amikre érdemes figyelni az elején:


- Tiszta, jó hővezető, vastag talpú, rozsdamentes vagy rézedényben készítsük az oldatot.
- Kizárólag tiszta cukorból készítsük.

 A cukrot és a vizet keverjük össze és hevítsük.

A cukorszirup anyaghányada a következő:
Pl: ha 0,5 l vízből szeretnénk készíteni, akkor 0,5 kg kristálycukrot kell felhasználnunk. Elsőre talán soknak hangzik, de egyáltalán nem az. 

0,2 l víz - 0,2 kg cukor
0,8 l víz - 0,8 kg cukor
1,6 l víz - 1,6 kg cukor és így tovább...

1.lépés 
Mérjük ki a kívánt víz és cukor mennyiséget(én 0,5 l víz - 0,5 kg cukor anyaghányaddal dolgoztam)




2. lépés

Öntsük bele őket egy edénybe és rakjuk fel a gáztűzhelyre. Közepes lángon folyamatosan melegítsük és kevergessük. - míg a cukor fel nem oldódik.















3. lépés

Hagyjuk felforrni, sőt tovább is, hiszen minél tovább adjuk a hőhatásnak, annál sűrűbb lesz az oldatunk. 



4. lépés

Az edény oldalfalára kirakódott cukorkristályokat vizes ecsettel mossuk be a cukoroldatba. A főzet felületén összegyűlt habot (ha összegyűlt) szennyeződésekkel együtt szűrőkanállal távolítsuk el. 


5. lépés
Sokáig nem szabad a tűzhelyen hagyni, mivel egy idő után ruganyos, gumis szerkezetű lesz. 

Érdemes a forráspont után kb. 5-9 percig még fent hagyni. Lehet ránézésre még hígnak tűnik az oldatunk, de ahogyan kihűl, úgy fog folyamatosan sűrűsödni.

6. lépés
Még kihűlés előtt keverjük hozzá a mézet és a fahéjat, így a meleg oldatban a méz könnyebben oldódik. Ha kihűlt máris ráönthetjük a kukoricánkra. Érdemes korábban elkészíteni, mivel kell egy kis idő annak, hogy a kukoricaszemek magába szívja a szirupot.

Megjegyzés: 

Én befőttes üvegben tárolom az ízesített kukoricákat, mielőtt nekiálltam volna a szirup készítésnek, kellő darabszámú befőttes üveget alaposan átmostam és 110 - 150'C -on 4-8 percig tepsin sütőbe tettem. Hőhatására a baktériumok elpusztulnak, így meghosszabbíthatjuk a termék élettartalmát. Tudni illik, hogy a cukoroldat is kellően sokáig eltartható, ha megfelelő körülmények között tároljuk. Száraz, hűvös helyen vagy hűtőben tároljuk és így hónapokig eltartható lesz. 

Egy lassan romló, népszerű ízvilágú kukoricát készítettünk. 

Te is elkészíted vagy már elkészítetted? Van saját recepted? - szívesen kipróbálom 
Írd meg tapasztalataidat, élményeidet ide kommentben vagy a halvelemhorgaszblog@gmail.com e-mail címre. 

Köszönöm és jó horgászatokat kívánok! 

2 megjegyzés:

  1. Nem csodálnám ha pár év múlva berobbannál az etetőanyaggyártási businness-be....

    VálaszTörlés
  2. Fontos része az életemnek a horgászat. Ahhoz, hogy hasonló terveim, lehetőségeim legyenek még nagyon sokat kell tanulnom, fejlődnöm, illetve dolgoznom. Nem tudhatom mit hoz a jövő, de a legfontosabb az, hogy járjam azt az utat amit elkezdtem, valamint csináljam azt amit szeretek. Mindenesetre köszönöm a jelzőértékű kommentet!

    VálaszTörlés